Arviointi
Kotitalouden arviointi on monimuotoista ja kohdistuu oppilaan kykyyn toimia eri tilanteissa ja toteuttaa kotitalouden tehtäviä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota kotitalouden taitojen kehittymiseen.
Käytännön toimintataidot:
Työn suunnittelu ja toteuttaminen sekä oman toiminnan tarkastelu
Kädentaidot kotitalouden perustehtävien toteuttamisessa
Luovuus ja estetiikka
Valintojen tekeminen ja niiden perustelut toiminnassa
Ajanhallinta ja järjestyksen ylläpitäminen
Turvallisuus, hygienia ja voimavarojen kannalta kestävä toiminta
Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot:
Kuuntelu, keskustelu ja argumentointi yhteisessä suunnittelussa
Työskentely yksin ja ryhmässä
Tehtävistä ja ajankäytöstä sopiminen ryhmässä
Tiedonhallintataidot:
Toimintaohjeiden, merkkien ja symbolien käyttäminen
Kotitalousalan käsitteiden käyttäminen, tietojen ja taitojen soveltaminen sekä luovat ratkaisut tilanteissa
Ympäristö- ja talousteot toiminnassa ja päätöksenteossa
Omaa hyvinvointia edistävät valinnat
Luotettavan tiedon hankinta ja käyttö
Kotitalouden arvioitavat tehtävät voivat olla:
Ruoanvalmistustehtäviä
Leivontatehtäviä
Siivoustehtäviä
Vaatehuoltotehtäviä
Lajitteluun ja kierrätykseen liittyviä tehtäviä
Kirjallisia tehtäviä
Videointitehtäviä
Käytännön kotitehtäviä
Itsearvointitehtäviä
Oppimispäiväkirjamerkintöjä
Teoriakokeita
Käytännön kokeita
Pienimuotoisia projekteja tai esitelmiä yksin, pareittain tai ryhmässä
Osa töistä on numeroarvosanoilla (4 -10) arvosteltavia, isompia töitä tai kokeita.
Arvosteluasteikko voi pienemmissä tuntitehtävissä olla myös välttävä - erinomainen tai suorittamatta - suoritettu. Myös nämä työt otetaan huomioon lukuvuositodistusten arvosanassa.
Iso osa näytöistä muodostuu jatkuvana näyttönä käytännön tuntitehtävinä (ruoanvalmistus, leivonta, siivous, vaatehuolto ja kierrätys) ja osa on kirjallisia tuntitehtäviä. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja arvioidaan jatkuvana tuntityön seurantana.
Oppilas saa palautetta taidoistaan, osaamisestaan ja edistymisestään myös tuntitilanteessa suullisesti. Isompien töiden ja projektien tekeminen on aina ohjattua ja aikataulut ovat etukäteen tiedossa.