Kemia

Magnesiumnauhan palaminen kirkkaalla liekillä.
Miten veden pH muuttuu, kun sinne puhaltaa pillillä?
Miten suolahapon lisäys muuttaa maidon ja veden pH:ta?
Kuvassa tutkitaan nestekaasun palamistuotteita.

7. luokalla keskeisessä osassa on turvallisten työtapojen omaksuminen.

Kurssilla tutustutaan tavallisimpiin kemian työmenetelmiin ja välineisiin. Tislataan mm. limsaa sekä opitaan erottamaan hiekka, sokeri ja sahanpurut toisistaan. Tutustutaan atomin rakenteeseen, alkuaineisiin ja aineiden ominaisuuksiin. Valmistetaan erilaisia seoksia ja tutkitaan erilaisia kemiallisia reaktioita kuten palamista.

 

8. luokalla opiskellaan jaksollisen järjestelmän pääperiaatteet ja tärkeimmät kemialliset sidokset. Tutustutaan happoihin ja emäksisiin aineisiin sekä pH-käsitteeseen. Valmistetaan suoloja ja opetellaan nimeämään erilaisia kemiallisia yhdisteitä. Luonnossa tapahtuvia muutoksia käsitellään kemian näkökulmasta. Metallien kemian yhteydessä opimme muun muassa pariston toimintaperiaatteen ja sen miksi peltikattoa ei kannata kiinnittää kuparinauloilla.

 

9. luokalla käsitellään orgaanista kemiaa. Tutustutaan hiilivetyihin, alkoholeihin ja karboksyylihappoihin. Opiskellaan ravintoaineiden kemiaa. Selvitetään, miten jäätelöön saadaan päärynän aromi, vaikka siinä ei olisikaan aitoa päärynää tai miksi kananmuna hyytyy paistinpannulla. Saatetaanpa oppitunnilla valmistaa saippuaakin.