Fysiikka

Miten hehkulamppu saadaan hehkumaan yhdellä johtimella ja paristolla? Tytöt tutkimassa Luma-keskus Aallon LUMARTS luokassa.
LUMA-päivänä 9.luokkalaiset suunnittelivat ja rakensivat laskeutumisaluksia kananmunan suojelemiseksi pudotuksessa.
Valon värit: Minkä värinen valo havaitaan varjostimella, kun samaan kohtaan suunnataan punainen, sininen ja vihreä valo?
Painopistettä määrittämässä.

Suurin osa 7. luokan fysiikasta liittyy värähdys- ja aaltoliikkeen ilmiöihin.

Tutkimuskohteina ovat muun muassa ääni, jota tutkitaan luonnollisesti hiljaisuudessa, ja valo, jota tutkitaan tyypillisesti pimeyden keskellä.

Mekaniikan maailmaan tehdään lyhyt kurkistus tiheyden ja painopisteiden määrittämisen kautta.

 

Kahdeksasluokkalaiset tutustuvat tutkimusten ja laskujen kautta lämpöilmiöihin. Tutkimuksissa selviää muun muassa, miksi teitä suolataan talvella. Laskujen kautta saa vastauksen vaikkapa kysymykseen: kuinka paljon energiaa voi säästää, jos keittää teevettä juuri tarvittavan määrän. 8. luokan aihealuetta on mekaniikka. Erilaiset vuorovaikutukset ja voimat sekä niiden vaikutukset tulevat tutuiksi. Mekaniikassa tutustutaan myös moniin arkipäivän elämän kannalta tärkeisiin asioihin, kuten liikenneturvallisuuteen.

 

9. luokalla puolestaan keskittytään sähkö- ja ydinfysiikkaan. Sähköturvallisuus, sähköilmiöt ja virtapiirit erilaisine kytkentöineen kuten myös virta- ja jännitemittarien käyttö tulevat tutuiksi tutkimusten kautta.