Rehtorin kevätjuhlapuhe

Rehtori Heikki Pihkalan kevätjuhlapuhe

KEVÄTJUHLA 2018

Arvoisat kutsuvieraat, rakkaat oppilaat ja opettajat sekä koulun muu henkilökunta. Tapiolan koulun kevään viimeisten kouluviikkojen ohjelmaan kuuluu paljon perinteitä ja tapahtumia. Olemme kuulleet oppilaiden esittämää musiikkia Vapun aaton soittajaisissa, olemme nauttineet 9A- ja 9B-luokkien upeasta musikaalista, olemme retkeilleet retkipäivänä, ysit ovat syöneet juhlalounaan ja viettäneet ysi-gaalaa. Pesäpalloakin on pelattu, mutta ei siitä pesäpallosta nyt sen enempää.

Yksi perinteemme on yhdeksänsien luokkien pitämät päivänavaukset, joissa oppilaat muistelevat luokka kerrallaan kolmea vuottaan Tapiolan koulussa. Kuulimme näissä päivänavauksissa tarinoita siitä, millaista oli aloittaa seitsemäs luokka parakeissa, millaista oli päästä kahdeksannelle luokalle peruskorjattuun kouluun ja millaista oli, kun luokkahenki parani entisestään leirikoulussa yhdeksännen luokan syksyllä. Kun kuuntelin teitä yhdeksäsluokkalaisia, tajusin että jokaisella luokalla on oma tarinansa näistä kolmesta yläkouluvuodesta. Se liittyy kiinteästi Tapiolan koulun tarinaan, mutta siellä on seassa niitä teidän omia kokemuksia ja sattumuksia, joita on kiva nyt muistella.

Muinaisista leirinuotioista lähtien ihmiset ovat kertoneet toisilleen tarinoita ja kertovat niitä edelleen. Jos kuuntelette ihmisten jutustelua vaikka huomisissa valmistujaisjuhlissa, kuulette tarinoita. Joku alkaa kertoa jotain tapahtumaa ja toiselle on tapahtunut jokin siihen löyhästi liittyvä vielä hauskempi sattuma, joka haluaa sekin tulla kerrotuksi. Ja kohta huone on täynnä tarinoita.

Espoon kaupunkikin kutsuu visiotaan Espoon tarinaksi. Se on tuttu ainakin kaupungin työntekijöille, mutta ehkä muutkin kuntalaiset ovat kuulleet siitä. Viimeisen vuoden aikana olemme kertoneet myös Suomen tarinaa, kun olemme viettäneet itsenäisyytemme juhlavuotta ja kerranneet sen tarinan tapahtumia. Me tarvitsemme tarinan, jos sitä ei ole, se pitää vaikka keksiä.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävällä Tapiolan koulullakin on tarinansa ja sen sisällä monia pienempiä tarinoita. On koulun perustaminen, peruskouluun siirtyminen, kaksi laajennusta ja iso peruskorjaus, on linkki Tapiolan kuoron syntyyn ja toimintaan ja niin edelleen. Me iso osa täällä olevista muistamme viiden vuoden väistön, parakkiajan ja paluun luvattuun maahan.

Ja onhan meillä tiskin tarina. Tuo väistössäkin kanssamme käynyt ysien valtaistuin saa ensi syksynä uudet ysit tarinoimaan. Ja teille kohta kukitettaville yseille toivomme monta hyvää tarinaa seuraavissa elämänne vaiheissa.

Oleellinen osa tarinaamme ovat myös erinomaiset opettajat. Seuraavat opettajat jatkavat tarinaansa muualla kuin meillä: Juha Aalto-Setälä, Mira Heikkinen, Jonna Huhtamäki, Anne Hyysalo, Roope Kangas, Noora Närvänen, Sanni Suoniemi ja koulunkäyntiavustaja Lila Ilmanen. Kiitos teille oppilaittemme hyväksi tekemästänne erinomaisesta työstä.

Kiitän oppilaskuntaa, tukioppilaita ja kaikkia muitakin oppilaita. Te oppilaat olette parasta mitä meillä on. Kiitän opettajia, henkilökuntaa, johtokuntaa ja Tapiolan Yhteiskoulun Tuki ry:tä kuluneesta lukuvuodesta. Tuki tekee arvokasta työtä koulun ja sen oppilaiden parhaaksi. Tuki ry:n ansiosta voimme tänäkin keväänä jakaa oppilaille tunnustusta stipendien muodossa. Vanhempainyhdistys Tapiolan yhteiskoulun Tuki ry lahjoittaa perinteiseen tapaansa kaikki luokka- ja ainestipendit, monista erityistehtävien hoidosta myönnetyt stipendit ja stipendit parhaat keskiarvot saaneille oppilaille. Kunkin luokan luokkastipendi myönnetään oppilaalle, joka reilulla, myönteisellä ja suvaitsevalla toiminnalla edesauttaa luokkahenkeä.

Tuen lahjoittamien stipendien lisäksi Lasten Päivän Säätiö ja Tapiolan Kilta haluavat palkita nuoria, jotka normaalin koulutyön ohella omalla käytöksellään ovat toimineet positiivisen opiskeluilmapiirin rakentajina ja yhteishengen luojina yli luokkarajojen. Lasten Päivän Säätiö on kuuden keskeisen lastensuojelujärjestön perustama säätiö, joka kerää varoja suomalaiselle lastensuojelutyölle. Tapiolan Kilta on tapiolalainen asukasyhdistys. Suomen tietokirjailijat ry lahjoittaa kaksi stipendiä tietokirjallisuutta innokkaasti lukeville nuorille. Läheinen yhteistyötuttumme ja naapurimme Tapiolan seurakunta lahjoittaa kaksi stipendiä aktiivisuudesta elämänkatsomuksellisessa pohdiskelussa, Antikvaarinen kirjakauppa Tessi kaksi stipendiä aktiivisille kirjallisuuden lukijoille ja Uuden Tuulen Martat palkitsevat kotitaloudessa menestyneen oppilaan.

Kiitän koulun puolesta kaikkia lahjoittajia!