Nuorten parlamentti

 

Nuorten parlamentti 23.3.2018

 

23. maaliskuuta järjestettiin yhdestoista Nuorten parlamentti. Se on politiikasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneille yhdeksäsluokkalaisille suunnattu joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma, jossa nuoret pääsevät päiväksi eduskuntaan olemaan kansanedustajia ja toimittajia. Nuoria tulee kouluista ympäri Suomea ja tänä vuonna paikalla oli yhteensä 336 yhdeksäsluokkalaista. Tapiolan koulusta Nuorten parlamenttiin pääsi yksi kansanedustajaoppilas ja yksi toimittajaoppilas. Kansanedustajana toimi Juho Rissanen 9B-luokalta ja toimittajaoppilaana minä, Anni Mälkki 9B:ltä. Mukanamme eduskuntaan lähti äidinkielen, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Terhi Välimäki.

 

Perjantai 23.3. lähti aikaisin käyntiin. Tapasimme tasan kello 8 aamulla eduskuntatalon edessä. Eduskuntatalossa sisällä saimme materiaalikassit, joissa oli muun muassa päivän ohjelma, karttoja ja muistiinpanovälineitä. Niiden lisäksi saimme myös nimikyltit, joissa luki nimi, koulu ja vaalipiiri. Kyltin väri näytti roolimme tapahtumassa: sininen kyltti tarkoitti edustajaoppilasta, pinkki toimittajaoppilasta ja vihreä opettajaa tai parlamenttikerhon ohjaajaa. Meidät opastettiin eduskuntatalon kahvilaan, jossa saimme aamiaista. Kahvilassa oli hiljaista, koska paikalla oli vasta vähän väkeä. Meillä oli vielä paljon aikaa aamiaisen jälkeen ennen ensimmäisen virallisen ohjelmanumeron alkua, joten katselimme hieman ympärillemme ja otimme kuvia eduskuntatalosta. Yhdeksän jälkeen talo alkoi vähitellen kuhista hieman kauempaa tulevien ryhmien saapuessa.

 

Kello kymmenen aikaan alkoi virallinen ohjelma. Oppilasedustajat pääsivät tutustumaan heille ennalta määrättyihin valiokuntiin. Tapiolan koulun edustaja Juho pääsi vierailemaan ympäristö- ja liikennevaliokunnassa. Toimittajaoppilailla oli ns. poliitikko nonstop -tilaisuus. Poliitikko nonstopissa paikalla oli neljä eri puolueiden kansanedustajaa, jotka vastasivat nuorten kysymyksiin. Kysymykset koskivat suurimmalta osin nuoria, mutta myös esimerkiksi sote-uudistuksesta ja muista yhteiskunnallisista asioista esitettiin kysymyksiä. Opettajat ja kerhonohjaajat pääsivät kuulemaan muun muassa tietoiskuja demokratiakasvatuksesta.

 

Tapahtumien päätyttyä saimme puolen tunnin virvoketauon, jota seurasi päivän mahdollisesti odotetuin tapahtuma eli Nuorten parlamentin täysistunto. Istunto pidettiin täysistuntosalissa, jossa oppilasedustajat pääsivät istumaan itse saliin kansanedustajien paikalle. Toimittajaoppilaat istuivat salin alalehtereillä paikalle kutsuttujen kansanedustajien ja muiden kutsuvieraiden kanssa. Lähelläni istuivat muun muassa Tuula Haatainen ja Antti Rinne. Kerhonohjaajat ja opettajat istuivat ylälehterillä ja media omalla lehterillään.

 

Täysistunto alkoi tasan kello 12. Puhemies Paula Risikko avasi täysistunnon toivottamalla meidät tervetulleiksi ja mainitsemalla nuorten olevan luottavaisia ja kiinnostuneita edustuksellista demokratiaa kohtaan. Risikko kävi läpi kyselytunnin käytännöt: puheenvuorot ovat minuutin pituisia sekä kysymyksen että vastauksen kohdalla ja vaikka normaaleilla kyselytunneilla ei äänestetä, Nuorten parlamentissa poiketaan siitä käytännöstä.

 

Läpi käydyt kysymykset olivat hyviä ja koskivat paljolti nuoria sekä muita ajankohtaisia aiheita. Kysymyksiä oli muun muassa translaista, työperäisestä maahanmuutosta ja muovin kulutuksesta. Oppilasedustajat pääsivät äänestämään kolme kertaa. Ensimmäisen äänestettävän kysymyksen aihe oli julkisen liikenteen maksuttomuus. Tulos aiheutti hörähdyksen salissa: 97 oppilasedustajaa  äänesti julkisen liikenteen maksuttomuuden puolesta ja toiset 97 vastaan, tyhjiä oli neljä ja poissa yksi. Normaalitilanteessa äänestettäisiin uudelleen, mutta Nuorten parlamentti hyväksyi tasapelin. Toinen äänestettävä kysymys liittyi ajokortin antamiseen jo 16-vuotiaille, joilla on jokin tarve saada kortti aikaisemmin. Enemmistö äänesti tämän puolesta. Kolmas äänestettävä kysymys oli eutanasian laillistaminen, mitä enemmistö oli vastaan. Täysistunto loppui kello 13.00 puhemies Risikon hyvän ja turvallisen elämän toivotuksen jälkeen. Risikko myös esitti kutsun puhemiehen vastaanotolle Valtiosaliin, jonne siirryimme seuraavaksi.

 

Valtiosali kuhisi oppilaita, opettajia, kutsuvieraita ja toimittajia. Saimme noutopöydästä lounasta ja pääsimme tapaamaan paljon nimekkäitäkin poliitikkoja. Itse pääsin vaihtamaan muutaman sanan muun muassa Paula Risikon kanssa. Hän sanoi minulle muun muassa olevansa sitä mieltä, että hankalimmat kysymykset tulevat useimmiten nuorilta. Juhlavastaanotto Valtiosalissa alkoi hiljalleen tyhjenemään jo ennen kello kahta. Hieman kahden jälkeen salissa oli jo selkeästi vähemmän ihmisiä. Me lähdimme hyvillä mielin vähän ennen puoli kolmea.

 

Päivä oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja unohtumaton kokemus. Ohjelma oli hyvin suunniteltu ja into vaikuttamiseen ja yhteiskunnallisiin asioihin kasvoi päivän aikana. Huomasin, että pelkästään oman mielipiteen ja asian esille tuomisella on merkitystä, vaikka kuulija ei vaikuttaisi innostuneelta. On turha pelätä oman äänen kuuluviin saamista - yksikin ihminen voi saada aikaan muutoksen.


Tässä on linkki Nuorten parlamentin täysistunnon videotallenteeseen: https://www.eduskunta.fi/_layouts/15/Arkena.Edk.SaliVideo/index.html#clip_id=B8E247A9&position=0&tab=ConferenceCurrent

 

Anni Mälkki, 9B