Vierailu Luomuksessa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous –opastus Luonnontieteellisessä museossa
Luonnontieteellisessä museossa on avautunut uusi Muutosta ilmassa -näyttely, joka käsittelee ilmastonmuutosta. Museo tarjoaa siihen liittyen nuorille suunnattua Muutoksen aika ja mustan hiilen kirous –opastusta, jota Tapiolan koulun kemianopetus on päättänyt hyödyntää osana opetussuunnitelmaan kuuluvaa ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen aihealuetta.
Opastus on perinteisestä jonkin verran poikkeava ja nuorten aktivointiin tähtäävä. Se alkoi dramaattisuudessaan osassa koululaisryhmää hieman hilpeyttä herättäneellä traileri-videolla, joka johdatteli aiheeseen. Opas kyseli ryhmältä, mitä tunteita ja ajatuksia ilmastonmuutos heissä herätti, ja joitain esimerkiksi lajien reagointiin liittyviä asioita käytiin läpi jo tässä vaiheessa.
Sen jälkeen lähdettiin käymään läpi varsinaista näyttelyä, joka ulottui parin miljardin vuoden takaisesta ajasta nykypäivään, ehkä hieman tulevaisuuteenkin, ja valotti myös aikaisempien ilmastonmuutosten syitä ja seurauksia. Siinä myös seurattiin maaperään kivihiilen syntyä ja vaiheita sekä jääkausien aikana suuren osan Euraasiaa ja Pohjois-Amerikkaa kattaneen mammuttiaron asukkien, kuten mammuttien, luolaleijonien ja ihmisten elämää ja puitiin syitä siihen, miksi lähes kaikki aron suuret eläimet kuolivat sukupuuttoon jääkauden päättyessä noin 10 000 vuotta sitten. Näyttely käsitteli tietenkin myös nykyistä ihmisen aikaansaamaa ilmastonmuutosta ja sen syitä ja vaikutusta. Tämä kaikki käytiin läpi koululaisia osallistamalla ja muutenkin vaihtelevilla tavoilla, esimerkiksi jääkautisten ihmisten majassa istuen.
Lopuksi palattiin takaisin tilaan, jossa video oli katsottu, ja mietittiin keinoja ilmastonmuutoksen estämiseksi ja ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi omassa elämässä. Opastus oli mielenkiintoinen ja herätti opastettavissa kysymyksiä, joihin opas vastasi mukavalla alttiudella. Ryhmää osallistettiin kyselemällä paljon. Näyttely oli hyvä ja hienosti toteutettu, ja uskon, että se oli koululaisten keskuudessa normaalia suositumpi. Itse ainakin pidin siitä.
Evert Odé, 8B