Kielipaneeli

Koulussamme järjestettiin keskiviikkona 1.3.2017 paneelikeskustelu kielten opiskelusta ja niiden tärkeydestä otsikolla “100 vuotta suomalaista kielitaitoa.”

 

Paneelin osallistuivat seuraavat henkilöt:

 

Jorma Kauppinen, OPH:n yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen johtaja

Sanna Karppanen, Kieltenopettaja ja Sukolin puheenjohtaja

Risto Kuulasmaa, Tubeconin osaperustaja ja toimitusjohtaja

Marjaana Kulovesi, YLE:n suomentaja-toimittaja

Hetta Huittinen, Finpro, viestintäpäällikkö

Jaan Siitonen, politiskt sakkunnig, Svenska bildningsförbundet

Taika Nummi, Tapiolan lukion abiturientti ja kilpaurheilija

Jaakko Tuohino, Tapiolan lukion abiturientti

 

Tilaisuuden juonsivat lukion opiskelijat Teppo Kukkonen ja Iida-Maija Sorola ja tapahtuman suunnittelusta vastasivat koulun ja lukion kieltenopettajat.

 

Alussa jokainen panelisti esitteli itse itsensä, ja tämän jälkeen jokaiselta kuultiin omasta kieliosaamisestaan. Koulumme yhdeksäsluokkalaiset olivat itsekin päässeet vaikuttamaan kysymysten sisältöön yleisökysymysten muodossa. Yllätys yllätys, heti keskusteltiin pakkoruotsista. Osa panelisteista halusi säilyttää sen, osa halusi siitä vapaaehtoisen ja osa halusi siitä pakollisen alueilla, jossa on paljon ruotsin kieltä. Ratkaisua tähän ikuisuuskysymykseen ei kuitenkaan löytynyt.

 

Tämän jälkeen puhuttiin mm. kielten oppimisesta ja niiden tärkeydestä. Moni totesi, että nykypäivänä kieliä oppii paljon helpommin koska niitä kuulee paljon ja esimerkiksi kokonaan uuden kielen alkeetkin voi opiskella helposti esimerkiksi internetissä. Se on siis vain halusta kiinni. Moni sanoi myös, että jokapäiväinen vieraan kielen käyttö pienissä arjen tilanteissa, kuten kahvilassa parantaa kielivarmuutta ja osaamista. Myös ulkomaalaiset kaverit ovat eduksi.

 

Kieliä todellakin kannattaa opiskella, ja mitä enemmän kieliä osaa, sitä helpompaa on myös saada esimerkiksi töitä tulevaisuudessa. Ei väliä mitä kieliä osaa, mutta jokainen kieli tuo aina valtavasti uusia mahdollisuuksia ja tilaisuuksia.


Kielillä tulee puhua rohkeasti, virheitä ei tarvitse pelätä, pääasia on, että niitä käyttää paljon.

 

Teksti: Joel Vanhanen 9C

Kuvat: Ville Väisänen 9C ja Tiina Primietta