Rehtorin kevätjuhlapuhe
Rehtorin kevätjuhlapuhe Tapiola-salissa 3.6.2016
KEVÄT 2016
Arvoisat kutsuvieraat, rakkaat oppilaat ja opettajat sekä koulun muu henkilökunta. Tapiolan koulun viisi vuotta kestänyt evakkotaival on päättymässä. Nyt on siis aivan pakko katsoa hieman taaksepäin. Loppuvuonna 2010 sisäilmaongelmamme todettiin niin pahaksi, että meille alettiin etsiä korvaavia tiloja muualta. Te tämän kevään ysit olitte silloin neljännellä luokalla. Suomenkielisen opetuksen tulosyksikkö päätti, että osa Tapiolan koulun luokista siirtyy Kirkkojärven kouluun Espoon keskustaan ja osa Keski-Espoon kouluun Suvelaan. Tämä päätös ei kuitenkaan kelvannut isolle joukolle tapiolalaisia huoltajia ja kevään eduskuntavaaleihin valmistautuvat poliitikot lupasivat, että tilat löytyvät Suur-Tapiolan alueelta.
Entinen poliisiopisto Otaniemessä, alle kilometrin päässä vanhasta koulustamme vaikutti erinomaiselta väistötilalta. Vain joku meistä ihmetteli, että miksei sitä heti alun perin tarjottu meille. Syy siihen selvisi pian, kun ensimmäiset opettajat ja pian myös oppilaat alkoivat oireilla poliisiopiston tiloissa. Pintakorjauksia tehtiin ja sisäilmatyöryhmä piti kokouksiaan, mutta ongelma vain paheni. Muutama opettaja ja oppilas joutui vaihtamaan koulua.
Toisena syksynämme eli vuonna 2012 ruokalassa tehtiin iso remontti, joka myöhästyi niin ettei meillä lukuvuoden alkaessa ollut käytössämme keittiötä eikä ruokasalia. Minulle ilmoitettiin, että rehtori järjestää ruokailun. En kuitenkaan kutsunut porukoita kotiini syömään, vaan saimme tehtyä hyvän diilin Dipolin kanssa. Kävimme noin neljän viikon ajan Dipolin ravintolassa syömässä. Järjestelyt sujuivat yllättävän hyvin eikä oppilaita haitannut se, että ruokavälituntia pidennettiin eikä sekään että lounaan kanssa sai hanasta limsaa. Dipolin henkilökunta kehui oppilaidemme hyvää käytöstä ja toivoi näkevänsä heitä muutaman vuoden päästä Aallon opiskelijoina samassa ruokalassa. Musiikkiluokkamme oppilaat kävivät joulun alla viemässä sinne kiitoksemme ja esittämässä tiernapoikia.
Toinenkin lukuvuosi väistötiloissa meni näin jälkeenpäin ajatellen vauhdikkaasti. Pidimme kiinni monista perinteistämme ja loimme uusia, kuten yhteistyön ruotsalaisen ystävyyskoulumme Katrineholmin kanssa ja keväiset Toukotyöt hienoine messuineen. Kyselyiden mukaan oppilaat ja opettajat tykkäsivät kaikesta muusta paitsi huonosta sisäilmasta.
Pahiten huonosta sisäilmasta kärsiviä luokkahuoneita jouduttiin sulkemaan. Liikunnan opetus siirtyi asteittain pois koulun tiloista. Tässä yhteydessä haluan kiittää liikunnan opettajia, jotka suoriutuivat erinomaisesti tästä haasteesta.
Sitten kesällä pihalle alkoivat nousta ensimmäiset parakit. Kun te ysiluokkalaiset aloititte yläkoulutaipaleenne syksyllä 2013, muu opetus paitsi taito- ja taideaineet sekä fysiikka ja kemia opetettiin parakeissa. Silloin pihalla opiskeltiin parakeissa B,C,D ja E. Kaikissa ei kyllä esitystekniikka vielä syksyn alussa toiminut. Loppusyksystä alettiin suunnitella Tapiolan koululle uutta väistötilaa Espoonlahteen, mutta se suunnitelma kaatui. Saivatpahan oppilaat harjoitella kansalaistottelemattomuutta lakkoilemalla yhden päivän.
Syksyksi 2014 pystytettiin loput parakit ja kaikki opetus siirtyi niihin. Myöhässähän nekin olivat eikä meillä ollut toimivia kotitalousluokkia muutamaan viikkoon koulun alettua. Päärakennukseen jäi ruokailu, oppilaiden lokerot ja vahtimestari. Kun katson koulun kotisivuilta, mitä kaikkea tuonakin lukuvuonna tehtiin, ihmettelen ja tunnen ylpeyttä. Koulu on niin paljon enemmän kuin rakennukset ja puitteet. Pääsimme vuonna 2015 mukaan Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Espoon kaupungin JOT-hankkeeseen. Tämä joustavia opetustiloja tutkiva hanke sopi meille kuin nenä päähän, paitsi että se olisi saanut alkaa jo aikaisemmin. Oppilaat ja opettajat osallistuivat tutkimuksiin ja seminaareihin ja saimme hankkeelta kalustuksen F1-luokkaan. Olimme mukana pohtimassa tulevaisuuden oppimisympäristöjä. Hankkeen sanoma oli se, minkä olimme jo tajunneet: Koulu on enemmän kuin rakennus.
Otaniemen entinen poliisiopisto ja sen piha on ollut Tapiolan koulu parille tuhannelle yläkoululaiselle. Kolme ikäluokkaa ei muussa rakennuksessa yläkoulua käynytkään.
Nyt päättyvä lukuvuosi oli viides ja viimeinen väistövuotemme. Olemme kokeneet vitsauksia matkalla kohti luvattua maata. Välillä olemme napisseet ja välillä on taivaasta satanut mannaa. Liiton arkkikin meillä on ollut; tiski koulun päärakennuksessa on muistuttanut meitä Tapiolan koulun hengestä. Saa nähdä, otammeko tiskin mukaamme uuteen peruskorjattuun Tapiolan kouluun.
Tapiolan koulua pitkään palvelleet äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Ulla Känsälä sekä ruotsin ja ranskan kielen lehtori Tarja Väänänen jäävät eläkkeelle. Kiitän teitä, Ulla ja Tarja, siitä erinomaisesta työstä, jonka olette tehneet Tapiolan koulun ja sitä käyneiden oppilaiden hyväksi ja toivotan teille ansaitun ihania eläkepäiviä. Olette olleet loistavia opettajia ja työtovereita; teidänlaistenne takia Suomen koululaitos on maailman paras.
Meiltä siirtyy iso joukko opettajia muihin tehtäviin. Kiitos teille Sanna Lamminen, Raisa Pelkonen, Lena Pettersson, Satu Rapp, Ari Saarinen, Emmi Tauriainen, Lotta Tykkyläinen ja Ulla Vapalahti.
Kiitän oppilaskuntaa, tukioppilaita ja kaikkia muitakin oppilaita. Te oppilaat olette parasta mitä meillä on. Kiitän opettajia, henkilökuntaa, johtokuntaa ja Tapiolan Yhteiskoulun Tuki ry:tä kuluneesta lukuvuodesta. Teette arvokasta työtä koulun ja sen oppilaiden parhaaksi. Tuki ry:n ansiosta voimme tänäkin keväänä jakaa oppilaille tunnustusta stipendien muodossa. Vanhempainyhdistys Tapiolan yhteiskoulun Tuki ry lahjoittaa perinteiseen tapaansa kaikki luokka- ja ainestipendit, monista erityistehtävien hoidosta myönnetyt stipendit ja stipendit parhaan keskiarvon saaneille kahdelle tytölle ja yhdelle pojalle. Kunkin luokan luokkastipendi myönnetään oppilaalle, joka reilulla, myönteisellä ja suvaitsevalla toiminnalla edesauttaa luokkahenkeä.
Tuen lahjoittamien stipendien lisäksi Lasten Päivän Säätiö ja Tapiolan Kilta haluavat palkita nuoria, jotka normaalin koulutyön ohella omalla käytöksellään ovat toimineet positiivisen opiskeluilmapiirin rakentajina ja yhteishengen luojina yli luokkarajojen. Lasten Päivän Säätiö on kuuden keskeisen lastensuojelujärjestön perustama säätiö, joka kerää varoja suomalaiselle lastensuojelutyölle. Tapiolan Kilta on tapiolalainen asukasyhdistys, joka täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Läheinen yhteistyötuttumme ja naapurimme Tapiolan seurakunta lahjoittaa kaksi stipendiä aktiivisuudesta elämänkatsomuksellisessa pohdiskelussa, Antikvaarinen kirjakauppa Tessi kaksi stipendiä aktiivisille kirjallisuuden lukijoille ja Uuden Tuulen Martat palkitsevat kotitaloudessa menestyneitä nuoria.
Kiitän koulun puolesta kaikkia lahjoittajia!
Te yhdeksäsluokkalaiset olette sankareita. Minulla on ilo ja kunnia onnitella teitä jokaista yksitellen. Pyydänkin 9A-luokkaa järjestäytymään onnitteluja varten ja luokanvalvoja Ulla Känsälää teille ruusuja jakamaan.
Muut luokanvalvojat:
9B Eija Autero
9C Virpi Ilmanen
9D Tommi Keränen
9E Tarja Hietaharju
9F Kristiina Elorinne