Rehtorin kevätjuhlapuhe

Rehtori Heikki Pihkalan kevätjuhlapuhe 29.5.2015 Tapiolasalissa

 

Arvoisat kutsuvieraat, rakkaat oppilaat ja opettajat sekä koulun muu henkilökunta. Kauan aikaa sitten olin nuorena opettajana aivan innoissani työstäni. Kehuin muille, miten etuoikeutettu olin kun sain työkseni parantaa maailmaa mukavien nuorten kanssa. Rakastin työtäni ja tein sen myös muille tiettäväksi. Muuan vanhempi kollega huomautti minulle asenteestani. Annan väärän kuvan opettajan työn vaativuudesta ja raskaudesta, kun väitän sen olevan hauskaa ja kerron nauttivani siitä. Arvostetaanko työtämme, jos maailma saa tietää, että se on meistä hauskaa. Niillä on pitkät kesälomat ja talvellakin niillä on hauskaa.

Viime maanantaina minulla oli taas hauskaa. Vaimoni ihmetteli, kun yli kahdentoista tunnin työpäivän jälkeen tulin kotiin innosta puhkuen. Kerroin hänelle, mitä kaikkea olin kokenut ysiluokkalaisten toukotyömessuilla. Kerroin, kuinka iloiseksi tulin kun moni teistä ysiluokkalaisista tuli varta vasten pyytämään rehtoria katsomaan esitystään. Ja ennen kaikkea kerroin, miten upeita esityksiä olin nähnyt. Voi olla väärin nostaa yhtä työtä monista erinomaisista töistä esille, mutta sallittakoon se minulle: Ella ja Pilvi kävivät toukotyöpäivinä laulamassa ja soittamassa lapsille, vanhuksille ja muistisairaille ihmisille, jotka saivat kuunnellessaan piirtää tuntojaan paperille. Maanantaina tytöt esittelivät tekemäänsä kuvataiteen luokassa. Valkokankaalla pyöri musiikkiesitys, seinillä oli kuulijoiden piirustuksia ja tytöt siinä sivussa kertoivat, mitä olivat kokeneet kun olivat saaneet olla jakamassa hyvää mieltä lapsille ja vanhuksille. Näin kyyneleitä messuvieraiden poskilla. Tyttöjen työn opetus meille ja heille itselleen oli se, että osaamisellamme ja oppimillamme asioilla voimme tehdä kanssaihmisille hyvää.

Ellan ja Pilvin työ palautti mieleeni, kuinka olimme itsenäisyyspäivän aattona mukana YLEn Lupa välittää-kampanjassa. Koulumme oppilaat viettivät tuon perjantai aamupäivän ilahduttaen joko omia isovanhempiaan tai vanhainkotien vanhuksia. Te lauloitte, luitte runoja tai leivoitte heidän kanssaan. Sitten te haastattelitte heitä ja päivän anti purettiin luokissa iltapäivällä. Olin itse kuulemassa 7E:n kokemuksia. Seuraavina päivinä sähköpostiini tuli useampia kiitoksia vanhuksilta, joita te oppilaat olitte käyneet ilahduttamassa. Eikös tunnukin hyvältä tehdä hyvää?

Monista muistakin kuluneen lukuvuoden tapahtumista voisin puhua, mutta aikamme ei riitä siihen. Koulun kotisivuilla on kuvia ja tekstejä tämän ja edellistenkin lukuvuosien moninaisista tapahtumista. Käykää siellä katsomassa.

Koulumme pitkäaikainen matemaattisten aineiden lehtori Anne Vuorio jää eläkkeelle. Kiitän sinua Anne siitä erinomaisesta työstä, jonka olet tehnyt oppilaidemme ja työyhteisömme hyväksi ja toivotan sinulle ansaitun ihania eläkepäiviä. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Vesa Ijäs siirtyy muihin tehtäviin. Kiitos, Vesa, hyvästä työstä ja työtoveruudesta.

Kiitän oppilaskuntaa, tukioppilaita ja kaikkia muitakin oppilaita. Kiitän opettajia, henkilökuntaa, johtokuntaa ja Tapiolan Yhteiskoulun Tuki ry:tä kuluneesta lukuvuodesta. Teette arvokasta työtä koulun ja sen oppilaiden parhaaksi. Tuki ry:n ansiosta voimme tänäkin keväänä jakaa oppilaille tunnustusta stipendien muodossa. Vanhempainyhdistys Tapiolan koulun Tuki ry lahjoittaa perinteiseen tapaansa kaikki luokka- ja ainestipendit, monista erityistehtävien hoidosta myönnetyt stipendit ja stipendit parhaan keskiarvon saaneelle tytölle ja pojalle. Kunkin luokan luokkastipendi myönnetään oppilaalle, joka reilulla, myönteisellä ja suvaitsevalla toiminnalla edesauttaa luokkahenkeä.

Tuen lahjoittamien stipendien lisäksi Lasten Päivän Säätiö ja Tapiolan Kilta haluavat palkita nuoria, jotka normaalin koulutyön ohella omalla käytöksellään ovat toimineet positiivisen opiskeluilmapiirin rakentajina ja yhteishengen luojina yli luokkarajojen.

Tapiolan seurakunta lahjoittaa kaksi stipendiä aktiivisuudesta elämänkatsomuksellisessa pohdiskelussa, Antikvaarinen kirjakauppa Tessi kaksi stipendiä aktiivisille kirjallisuuden lukijoille ja Uuden Tuulen Martat palkitsevat kotitaloudessa menestyneitä nuoria.

Kiitän koulun puolesta kaikkia lahjoittajia!

Hyvää ja ansaittua kesälomaa kaikille, vaikka meillä on talvellakin hauskaa!