Nanotekniikan luento

Luentosalissa Aalto-yliopistolla

 

Pääsimme kuuntelemaan Mika Koskenvuoren pitämää nanoluentoa Aalto-yliopiton luentosaliin tiistaina 5. marraskuuta. Luento kertoi nanotieteestä ja – teknologiasta. Ensin ajatus luennon kuuntelemisesta kuulosti tylsältä. Ajatus tylsästä luennosta osoittautui kuitenkin aivan vääräksi. Luento oli todella mielenkiintoinen.

Yksi nanometri on vain miljoonasosa millimetristä. Toisin sanoen nano on yksikkönä todella pieni. Nykypäivänä nanoteknologiaa hyödynnetään esimerkiksi elektroniikassa. Tutuin nanoteknologian käyttökohde vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen arkeen, se on kännykkä.

Myös aineiden ominaisuuksia voidaan parantaa nanoteknologian avulla. Esim. kännykän näytön lasia saa vahvemmaksi käyttämällä nanoteknologiaa.  Pienestä yksiköstään huolimatta nanoteknologia on siis hyödyllistä ja se vaikuttaa monien ihmisten arkeen.

Saimme myös kuulla, että nanoteknologian avulla on tehty maailman pienin Aalto-maljakko. Tämä tehtiin tietysti, missä muuallakaan, kuin Aalto-yliopistolla. Maljakko on korkeudeltaan vain 600 nanometriä. Jos se putoaisi lattialle, se ei menisi rikki. Tosin, pienen kokonsa takia se olisi mahdotonta löytää enää putoamisen jälkeen.

Olin kaikella tapaa tyytyväinen luentoon. Opin paljon nanoteknologiasta, ennen luentoa en tiennyt siitä mitään.  Mika Koskenvuori kertoi asiat riittävän yksinkertaisesti ja kiinnostavasti niin, että mielenkiinto säilyi koko luennon ajan. Luentoa oli mielenkiintoista kuunnella kun ymmärsi asioita ja oppi uutta.

Paikka, jossa luento pidettiin, oli sopivan matkan päässä koulusta. Sinne pääsi helposti bussilla ja pyörällä taitettavaksi matka oli lyhyt. Kävelymatkaksikaan matka koululta yliopistolle ei ollut liian pitkä. Kun edelliseltä tunnilta pääsi lähtemään aikaisemmin, Aalto-yliopistolle ehti ajoissa vaikka paikka olikin varmasti lähes kaikille uusi.

Kiitos luennosta!                                                                                                            

                                                                                                   

Karoliina 9b

 

PALUU Fysiikan ja kemian sivulle