Metsävisa

 

Suomen Metsäyhdistys ry

TIEDOTE

 

6.5.2013

 

Katri Päivärinta Tapiolan koulusta voitti pääkaupunkiseudun Metsävisan

Yläkoululaisten Metsävisan pääkaupunkiseudun kilpailu käytiin Helsingin Paloheinässä maanantaina 6.5. Kisan voiton nappasi Espoon Tapiolan koulun kahdeksatta luokkaa käyvä Katri Päivärinta. Toiseksi sijoittui Jussi Hirvelä Koivukylän koulusta Vantaalta ja kolmanneksi Pauliina Riihelä Käpylän peruskoulusta Helsingistä. Kilpailuun osallistui 32 oppilasta Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluista ja he karsiutuivat kilpaan usean tuhannen yläkoululaisen joukosta.

 

Katri Päivärinta on liikkunut pienestä pitäen vanhempiensa kanssa metsässä marjassa ja sienessä ja arvostaa sitä, että kotikaupunkinsa Espoon kaltaisessa suurkaupungissa on metsää ja luontoa lähellä. Hän harrastaa meripartiota ja saattaa tulevaisuudessa hyvinkin hakeutua luonnontieteelliselle alalle. Metsävisa-kysymykset eivät hänen mukaansa olleet vaikeita.

 

Oppilaiden tuli löytää maastossa vastauksia kysymyksiin ympäröivää metsää havainnoimalla. Suurin osa kilpailijoista tunnisti hyvin eri puulajit, maahan varisseet kuusen siemenet ja oravan syönnökset. Hyvin osattiin nimetä myös kuusikossa niukkuutta aiheuttava kasvupaikkatekijä, valo. Ilmansuuntatehtävä oli useimmissa vastauspapereissa oikein. Vahvoilla oltiin myös rastilla, jossa tuli arvioida uudistuskypsän kuusikon ikää ja seuraavaa hakkuutapaa. Keltaisena kukkivan kevätlinnunsilmän tunnisti vain yksi oppilas. Myös peuran jätökset arveltiin monessa vastauksessa jyrsijän jättämiksi.

 

Aamupäivän varsinaisen kilpailuosuuden jälkeen siirryttiin iltapäiväksi Viikkiin. Lounaan jälkeen nuoret metsätietäjät tutustuivat Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksella tehtävään tutkimustyöhön professoreiden, tohtorikoulutettavien ja yliopistonlehtoreiden johdolla.

 

Helsingin OP Pankki palkitsi voittajan 150 euron stipendillä. Stora Enso ja Suomen Metsäyhdistys järjestivät kilpailun.

 

Katri Päivärinta pääsee toukokuun lopulla pidettävään valtakunnalliseen loppukilpailuun muiden 14 maakuntavoittajan kanssa. Valtakunnallinen loppukilpailu pidetään Helsingissä 28.-29.5.2013.