Historiaa
OPPIA OPINTIELLÄ
Alussa oli suo, kuokka ja tyhjä tontti Opintiellä. Eipä aikaakaan, kun Silkkiniityn eteläiselle rinteelle nousi uusi ja uljas Tapiolan koulu, josta oli tuleva laajalti arvostettu opinahjo.
1950-luvun alussa syntyi Tapiolan Asuntosäätiössä visio alueen omasta koulusta. Yhteistyössä Tapiolan yhteiskoulu Oy:n, Tapiolan koulukiinteistön ja Tapiolan Oppikoulun Tuen kanssa kouluprojekti sai tuulta siipiensä alle, ja näin syntyi Tapiolan yhteiskoulu. Ensimmäisen lukuvuoden alkua päästiin juhlistamaan syksyllä 1956.
Omaperäisen koulurakennuksen kennoluokkineen ja luonnossa matalina kiemurtelevine muotoineen suunnitteli arkkitehti Jorma Järvi. Rakennuksen hieno alkuperäinen ilme on onnistuttu säilyttämään hyvin vuosien varrella tehdyissä remonteissa, ja nykyään rakennus onkin suojeltu.
Tapiolan yhteiskoulu oli yksityiskoulu lukukausimaksuineen. Sinne pyrittiin, ja kaikki koulutarvikkeet, toisin kuin nykyään, maksettiin itse. Myös kouluruoka oli maksullista. Kokeilevan koulun maine juontaa juurensa jo yksityiskouluajoista.
Kansainvälisestikin tunnetun Tapiolan kuoron alkuvaiheet sijoittuvat 60-luvulle Tapiolan kouluun, kun vuonna 1963 musiikin opettajaksi saatiin arvostettu musiikkipedagogi Erkki Pohjola. Hänen määrätietoinen ja kunnianhimoinen työskentelynsä kuoron parissa kantoi nopeasti hedelmää, ja 1966 Tapiolan kuoro pääsi Tukholmaan yhteispohjoismaiseen lapsikuorokatselmukseen. Tästä alkoi Tapiolan kuoron kymmenien kansainvälisten kiertueiden sarja, johon mahtui mm. BBC:n "Let the Peoples sing" -kuorokilpailun voitto.
1970-luku oli suurten muutosten aikaa koko Suomen koulumaailmaa vavisuttaneen peruskoulu-uudistuksen takia. Tapiolaan uudistus saapui 1977 syksyllä ja erotti rakennuksen hallinnollisesti kahteen osaan: lukioon ja peruskoulun yläasteeseen. Yhdistävänä voimana säilyi kuitenkin Tapiolan Yhteiskoulun Tuki Ry, joka mahdollisti taloudellisella tuellaan mm. koulun laajan kerhotoiminnan. Pian kouluun saatiin myös oma opinto-ohjaaja, koulukuraattori sekä erityisopettajia.
Näihin vuosikymmeniin sisältyi myös muita tärkeitä uudistuksia. Tapiolan koulu sai oman oppilaskuntansa 1979 ja oli näin edelläkävijä kyseisessä toiminnassa. Alkunsa saivat myös perinteiset tapahtumat kuten teemapäivät, taksvärkkipäivä, koulukuvaus ja jokakeväiset siivoustalkoot. Myös tukioppilastoiminta käynnistyi. Sama toiminta jatkuu Tapiolassa aktiivisesti tänäkin päivänä.
80-luvulla uudistukset jatkuivat saneerauksen merkeissä. Korjausurakassa rakennettiin muun muassa auditorio ja täysin uusi ruokala. Lisäksi vanhempia tiloja uusittiin ajanmukaisemmiksi. 80-lukuun mahtui lisäksi mm. kansainvälistä toimintaa eri Euroopan koulujen kanssa.
Vuosituhannen vaihduttua kunnat kiristivät kukkaronnyörejään. Leikkauksia välttämättömissä menoissa jouduttiin tekemään, mikä näkyi opetusresurssien niukentumisena. Laadukas opetus oli kuitenkin vielä mahdollista.
2000-luvun lopussa juhlittiin koulun kunniakasta 50-vuotista taivalta. Juhlaviikon ohjelma oli ajan hengen mukaisesti pitkälti oppilaiden omaa käsialaa, kuten esimerkiksi juhlaviikon ajan vietetyt, eri vuosikymmenten mukaiset teemapäivät, jotka valottivat koulun monimuotoista historiaa vuosikymmen kerrallaan.
Kaikki tämä kiteytyy hyvin taannoisen lääninhallituksen kouluosaston osastopäällikön sitaattiin: "Tapiolan koululle ja lukiolle on koko sen olemassaolon ajan ollut luonteenomaista kokeileva, uusia toimintatapoja luova, monipuolista harrastustoimintaa kulttuurin eri aloilla tukeva toiminta sekä kiinteät ja rakentavat suhteet koteihin. Nämä yhdessä ovat olleet perustana sille kokonaisuudelle, joka on tehnyt koulun tunnetuksi ei vain kotimaassa vaan sen rajojen ulkopuolellakin."
Aaro, Petteri, Samuli ja Samuli 9D/2010
Lähde: Opintiellä-historiikki (1998)