17.3 Korona-tiedote koteihin

17.3.2020

Hei Tapiolan koulun huoltajat ja oppilaat!

 

Koulun ovet ovat auki vielä tänään, mutta huomenna siirrymme etäopetukseen, kuten muutkin Suomen oppilaitokset. Tämä vaatii meiltä paljon, ja varmasti tarvitaan monta yritystä ja erehdystä ennen kuin asiat alkavat sujua.

 

Tässä muutamia käytännön asioita etäopetukseen liittyen.

 

  1. Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala, vaihda yöasu päivävaatteisiin ja tee pieni liikuntahetki - kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä!

  2. Pidä taukoja! Et työskentele koulussakaan 7 tuntia putkeen, pidä välitunteja. Olet tottunut tiettyyn ateriarytmiin. Syö lounas ja välipaloja, jotta jaksat.

  3. Tulet tekemään enemmän töitä tietokoneella. Muista ottaa muutama taukojumppa päivän mittaan, jotta niska-hartiaseutu pysyy kunnossa. Jumppakissan ohjeet.

  4. Et ole lomalla! Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työtä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, että hommat tulevat tehtyä sovitusti. Tee itsellesi opiskeluaikataulu ja noudata sitä. Opiskelutekniikat korostuvat itsenäisemmin opiskeltaessa, katso täältä lisävinkkejä.

  5. Seuraa viestintää wilman kautta! Opettajat antavat tehtäviä, jakavat materiaalia, arvioivat ja antavat palautetta sekä ovat mahdollisesti tavattavissa myös livenä tai pitävät live-oppitunteja verkon kautta. Ensimmäinen viesti tulee Wilman kautta (jollei muuta sovittu), josta löydät kunkin opettajan ohjeet miten ja milloin tehtävät tulevat ja miten opettaja on mahdollista saada kiinni jos tarvitset apua.

  6. Oppitunnit pidetään pääsääntöisesti siihen aikaan kuin ne ovat lukujärjestyksessä. Opettaja päättää, ottaako hän etäyhteyden esim. Google Meetin kautta, tehdäänkö tehtäviä Classroomissa juuri tuolloin vai antaako hän tehtäviä, jotka tehdään itsenäisesti omaan tahtiin. Opettaja voi edellyttää, että oppilas on Classroomissa juuri oppitunnin aikana, jotta hän voi kommentoida ja korjata Classroom-tehtäviä. Samoin opettaja voi seurata esim. Classroomia juuri oppitunnin ajan, jotta hänelle voi lähettää sen kautta kysymyksiä.

  7. Monet oppilaat tarvitsevat vanhemman tukea etäopiskelussa. Seuratkaa ohjeita Wilmassa ja Classroomissa ja käykää myös yhdessä läpi annettuja tehtäviä. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun opettaja on antanut oikeat vastaukset esim. kirjan tehtäviin. Ei auta, että huomaa tehneensä virheen, jos ei ymmärrä, mikä meni pieleen. Ottakaa myös matalalla kynnyksellä opettajaan yhteyttä, jos opinnot takkuavat. Opettajat ovat myös töissä eli tukemassa sinua oppimisessasi vaikka ovatkin myös etänä. Muista pyytää apua jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää!

  8. Etänä voi opiskella myös yhdessä! Esim. Google Meet videokokousten avulla voitte ystäväporukan kanssa järjestää opiskelusessioita - kokeile rohkeasti! 

  9. Koska joudumme nyt oleilemaan paljon neljän seinän sisällä, miettikää perheessä, miten liikutte. Monet seurat ovat antaneet omatoimitreeniin ohjeita ja varmasti niitä kohta ilmestyy lisää eri viestimiin. Ulkoillakin saa, kunhan välttää lähikontakteja.

  10. Jos oppilas sairastuu, huoltaja laittaa tavalliseen tapaan poissaolomerkinnän Wilmaan. Näin opettajat tietävät, että tätä oppilasta ei tarvitse huhuilla videokokoukseen tai tekemään tehtäviä Classroomiin reaaliajassa. 

 

Tämä on meille kaikille uusi tilanne, mutta meillä on Tapiolan koulussa vakaa aikomus selvitä tästäkin koettelemuksesta. Ohjeita ja tarkennuksia varmasti tulee edelleen, joten seuratkaa aktiivisesti Wilmaa. 

 

Toivottavasti pysymme kaikki terveinä ja pääsemme takaisin samaan tilaan pääsiäisen jälkeen!

 

Tapiolan koulun väki